petak, 9. listopada 2015.


Žirafa peciva


Dekorativna i ukusna peciva sa kurkumom i kakaom.


Sastojci

  • 450 gr. brašna + 10 grama za doraditi
  • 2,5 dcl. toplog mlijeka
  • 120 ml. vode
  • 1 žlčica soli
  • 1 žličica šečera
  • 2 žlice ulja
  • 1/2 kocke svježeg kvasca ( nemojte sa suhim)
  • 5 gr. kurkume u prahu





  • Za premaz :
  • čaša od 250 gr.
  • 1/4 čaše ostrog brašna (Ako želite ljepše i ispucanije šare onda upotrebite kukuruzno ili rižino brašno )
  • Ako želite ljepše i ispucanije šare onda upotrebite kukuruzno ili rižino brašno
  • pola čaše vode
  • 1 žličica kakao
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 žlica ulja
  • prstohvat soli
  • Kvasac rastvorite sa malo tople vode od predviđene, dodajte u brašno ostale sastojke i narasli kvasac i zamjesite glatko tijesto.Ako treba za domjesiti dodajte još malo brašna.Tjesto ostavite od 45 min do 1 sat pokriveno krpom dok ne udupla veličinu.
  • Zatim tjesto podjelite na 8 djelova po 100 gr. i oblikujte kuglice među rukama.Rasporedite ih na papir na plehu i ostavite ih da odstoje 15 min.Za to vreme pripremite premaz tako što izmješajte sve sastojke i pred samo mazanje dodajte u smjesu suhi kvasac.
  • Loptice u debelom sloju premažite do pola i ostavite ih 10 min da se premaz stabilizira.
    Pecite ih u prethodno zagrevenoj pečnici na 200 stepeni oko 20 min. Premaz će tokom pečenja raspucati i napravit će se lepe šare koje podsjećaju na žirafu .

ZAPEČENE BOLONJEZ PALAČINKE

Nisam imala tjesto za lazanje, i napravila palačinke bolonjeze.Ispala je super ukusna kombinacija.

Sastojci

  2 osobe
  • 7-8 palačinke
  • 350 gr. faširanog mesa
  • 2 glave crni luk
  • 2 čena bijeli luk
  • malo kosani peršin
  • 1 malu mrkvicu
  • 300 ml. pasiranih pelata
  • 2 žlice. bijelo vino
  • malo suhi origano
  • sol,papar,vegeta,češnjak u prahu
    • preljev:
    • 250 ml. vrhnje za kuhanje
    • 3 jaja
    • 150 gr.ili više gauda sir za naribati
    • malo soli,papra


Ispecite palačinke kako ih obično pečete.

Na ulju ispržite sitno iskosanog luka, dodajte narezani češnjak,naribanu malu mrkvicu i mljeveno meso.Meso dinstajte dok ne promjeni boju, zatim dodajte sve ostale začine i vino i pasirane pelate.

Meso dinstajte kratko...toliko da se pelate reduciraju i malo umak zgusne(toliko za da možete da filate palačinke i da vam ne teče).

Zatim nafilajte i zarolajte palačinke, poređajte ih u nauljenu vatrostalnu posudu.
Od vrhnja,jaja,soli,papra napravite smjesu i prelijte palačinke.Pecite ih u prethodno zagrejanoj pečnici na 200 stepeni , kad počnu malo ponekud da dobijaju zlatnu boju izvadite ih i naribajte sir odozgo i vratite ih natrag u pečnicu dok se fino ne dobije zlatno braon boju.

Dobar tek !!!

KNEDLE OD KRUHA ZA U ZAMRZIVAČ

Dobro je ponekad da se naprave zaloge u zamrzivaču, jer kad navečer napravite gulaš ili neko meso, sutradan kad se vratite sa posla samo skuhate ove salame knedle...narežete na kolutiće i eto gotov ručak.



Sastojci

  • 500 gr. starog kruha na sitne kockice
  • 2 jaja
  • mala vezica peršina iskosanog
  • mlijeka po potrebi dodavati
  • prstohvat suhog origana
  • začini  ...sol,papar,vegeta
  • 3 glave crnog luka
  • muškatni oraščić prstohvat
  • 3-4 šnite šunke ili slanine
  • Stariji kruh narežete na sitne kockice, dodate iskosani peršin.
    Na ulju prepržite crni luk,dodajte na kockice šunku ili slaninu i pržite još malo, dodajte ka kruhu.Dodaju se izmućena jaja,origano, muškatni orah, mlijeka, posolite i popaprate, izmjesite rukama i ostavite 15-20 min da odstoji.
    Mlijeko dodajete tako što dodater malo po malo, mjesite i kad vidite da je suho dodajete još malo.Smjesa mora da bude mekana .

  • Zatim oblikujete ili kuglice ili salame koje zavijete u plastičnu foliju kao bonbon.Zamrznete u zamrzivač. Pre upotrebe samo izvadite i tako zamrznjene, foliju izbockate čačkalicom i kuhate 20 min polako u slanoj vodi.
  • Dobar tek !!!
KOZUNAČENE KIFLE

Slatke,mekane kifle.Kozunak na bugarskom znači ...blagdanski kruh...uskršnji kruh, tako što je tjesto za ove kifle od tog blagdanskog kruha.Recept dobila od jedne bugarke na FB.




Sastojci

  • 4 jaja
  • 200 gr. šečer
  • 200 gr. kiselo mlijeko
  • 125 gr. svinjska mast ili maslac
  • 1 kocka svjež kvasac
  • 1 žličica soli
  • kora naribana od 1 limuna
  • 1 vanilin šečer
  • 125 ml. mlačnog mlijeka
  • 50 ml. mlijeka za rastvaranje kvasca
  • 1250 gr. pšenično glatko brašno
  • JOŠ:
  • 1 -2 žumanjka za premazivanje
  • djem
  • kristal šečer za posipanje


toplo mlijeko rastvorite kvasac,dodajte 1 žlicu od količine šečera i 1 žlicu brašna.Ostavite da naraste.
Izlupajte jaja viljuškom, dodajte šečer,vanila,mlačno mlijeko,soli,kora od limuna,kiselo mlijeko,omekšana mast i prosejte brašno i dodajte u tekuću smjesu.

Izmjesite glatko tijesto i pustite ga na toplom da udupla.Zatim podjelite ga na loptice od 100 gr. koje razvaljajte u obliku elipse, na jednom kraju stavite đem i savijte kao rolatiće. Stavite ih na pleh pokriven pek papirom, ređajte ih malo bliže nego obično .
Ostavite ih opet da narastu, pred pečenjem namažite ih žumanjcetom i posujte ih šečerom.Pecite ih na 180 stepeni do zlatno braon boje.


KRAVAJČINJA OD KRUHA

Pogačice koje se peku na ploči od štednjaka. Ovako ih je pravila moja mama kad smo bili deca sa bratom.Uvjek kad joj je ostalo tijesto od kruha, ostavila je dve loptice za nas dvoje koje smo sa nestrpljenjem čekali da ih ispeče. Baš su onako krckave .





Sastojci


  • 500-600 gr.brašna
  • 20 gr. svježi kvasac
  • 1 žličica soli
  • 350 ml. kiselo mlijeko (može se raditi i sa vodom)
  • Kvasac rastvorite i sa ostalim sastojcima zamjesite glatko tijesto.Stavite ga u pokrivenoj posudi koju ste nauljili.Ostavite da tjesto stoji od minimum 2-maksimum 8 sati pokriveno.Što više stoji to su bolje pogačice.


Oblikujte male loptice veličine većeg jaja i pritisnite ih rukama ili oklagijom na tanko da se naprave pločice od 0,5 cm, posle kod pečenja narastu.
Ja pošto ih nisam pravila odavno, sam ih napravila debljije i morala sam duže da ih pečem.
Pecite ih na ploči od štednjaka na minimalni temperaturi okrećući ih više puta sa obe strane dok se unutrašnjost ne ispeče dobro. Malo duže traje ali se isplati .Ali stvarno morate paziti da bude na minimum, jer na jaču temperaturu izgore odozgo a ostanu sirovi unutra.
Poslužite ih uz kiselo mlijeko, jogurt, meso, ajvar...ili šta god želite.
Nisu kao klasične lepinje...nego su malo tvrđe i krckave.