petak, 9. listopada 2015.

Žirafa peciva


Dekorativna i ukusna peciva sa kurkumom i kakaom.


Sastojci

  • 450 gr. brašna + 10 grama za doraditi
  • 2,5 dcl. toplog mlijeka
  • 120 ml. vode
  • 1 žlčica soli
  • 1 žličica šečera
  • 2 žlice ulja
  • 1/2 kocke svježeg kvasca ( nemojte sa suhim)
  • 5 gr. kurkume u prahu





  • Za premaz :
  • čaša od 250 gr.
  • 1/4 čaše ostrog brašna (Ako želite ljepše i ispucanije šare onda upotrebite kukuruzno ili rižino brašno )
  • Ako želite ljepše i ispucanije šare onda upotrebite kukuruzno ili rižino brašno
  • pola čaše vode
  • 1 žličica kakao
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 žlica ulja
  • prstohvat soli
  • Kvasac rastvorite sa malo tople vode od predviđene, dodajte u brašno ostale sastojke i narasli kvasac i zamjesite glatko tijesto.Ako treba za domjesiti dodajte još malo brašna.Tjesto ostavite od 45 min do 1 sat pokriveno krpom dok ne udupla veličinu.
  • Zatim tjesto podjelite na 8 djelova po 100 gr. i oblikujte kuglice među rukama.Rasporedite ih na papir na plehu i ostavite ih da odstoje 15 min.Za to vreme pripremite premaz tako što izmješajte sve sastojke i pred samo mazanje dodajte u smjesu suhi kvasac.
  • Loptice u debelom sloju premažite do pola i ostavite ih 10 min da se premaz stabilizira.
    Pecite ih u prethodno zagrevenoj pečnici na 200 stepeni oko 20 min. Premaz će tokom pečenja raspucati i napravit će se lepe šare koje podsjećaju na žirafu .

3 komentara: